titel titel

Mediteren

 

Mediteren, kun je leren.


Dat is een zin die steeds vaker wordt aangetroffen. Zeker, mediteren is niet meer ‘zweverig’.

Meditatiecursussen worden overal aangeboden. Verschillende meditatietechnieken zijn hierbij behulpzaam.


Wat levert mediteren op?

Mensen die regelmatig (dagelijks) mediteren ervaren duidelijk baat hiervan.
Een lagere bloeddruk, een lagere hartslag, meer helderheid en innerlijke rust, minder stress en beter slapen, zijn slechts enkele van de positieve effecten die mediteren oplevert.  

Van lotushouding naar levenshouding
Mediteren gaat verder dan twee keer per dag 10 - 20 minuten stil zitten in lotushouding. Mediteren zoals ik dat zie is een staat van waakzaamheid. Een voortdurende vriendelijke alertheid op de innerlijke bewegingen van de geest. Het is ‘aandachtig leven in het nu’. De hele dag door…...

Leven in het nu
Dat is voor iedereen bereikbaar. Het begint met een duidelijk hartsverlangen naar innerlijke rust. Die rust is nergens anders te vinden, behalve in elk nu-moment. Datgene wat je afhoudt innerlijke rust te ervaren zijn gedachten met ‘zorgen over morgen’ of ‘spijt hebben over gisteren’. Kortom, denken aan toekomst en verleden, dat alléén zit het ervaren van het nu-moment in de weg.

Verleden en toekomst
‘Toekomst denken’ veroorzaakt angst. Denken aan het verleden brengt schuld. Niet in waarheid, maar in je ervaring! Als je deze bewegingen van de geest kunt zien als wat het zijn – ontsnappen aan elk nu moment– kun je besluiten hiermee te stoppen. Je verlegt eenvoudig de focus door bewustwording. Bewust worden dat je mentaal voortdurend bezig bent met toekomst en verleden, bied je de mogelijkheid om anders te kiezen. Kies nu!

Innerlijke rust
Door te mediteren krijg je zicht op je innerlijke leefwereld, je gedachten. Het denken wordt ontrafeld. Door het denken te aanschouwen, zonder erin mee te gaan, identificeer jij je er steeds minder mee. Dan komen gedachten gewoon op als wolken voor de zon. Ze komen en gaan weer. En dit brengt, zo is mijn ervaring, onthechting van problematisch denken met zich mee. Het denken wordt lichter, zo ook het leven. Het leven leeft zich dan vanzelf, dat deed het toch al. De gehechtheid met het denken, de wolken, valt weg. Zo blijft de zon, datgene wie en wat wij in waarheid zijn, over. Met als resultaat: innerlijke rust. En wie wil dát nu niet?

Meer informatie.
Voor wie de positieve effecten van meditatie wil ervaren kan hiervoor bij mij terecht.
Peter Winteraeken, tel: 0475-484833 | 06-80040175 | peter@peterwinteraeken.nl

Mediteren op het werk
Een groeiend aantal medewerkers heeft behoefte om te mediteren. Ook op het werk!
De mogelijkheid bestaat om voorafgaand aan de werkdag of tijdens (lunch)pauzes, meditatiemomenten op het werk in te richten. Medewerkers - die dat willen - hebben zo een ankerpunt gedurende de dag.

Stiltewandelingen
Meditatie maar dan anders! In stilte buiten lopen maakt het hoofd leeg en verbindt hoofd en hart. Tijdens het lopen krijgen deelnemers een oefening mee. Bij terugkomst worden opgedane ervaringen in vrijheid met elkaar gedeeld.

Introductie workshops ‘mediteren’ en ‘stiltewandelingen’
Door middel van introductieworkshops maken werknemers kennis met de positieve effecten van meditatie. Door te mediteren op het werk leren medewerkers zich beter te ontspannen. Zogenaamde ‘werk-fit checks’ laten zien dat de hartslag van medewerkers die regelmatig mediteren rustiger wordt. Meditatie bevordert innerlijke rust en vermindert stress. De opgedane rust tijdens meditaties en stiltewandelingen kunnen medewerkers gedurende de werkdag met zich meedragen. Vanuit deze innerlijke rust handelen zij vervolgens en oefenen zo hun functie en beroep uit.

Kennismakingsessies zijn bedoeld om medewerkers een eerste keer te laten proeven van wat ‘meditatie’ en ‘in stilte wandelen’ voor hen kan betekenen. Kennismaking en ‘uit eerste hand ervaren’ staat hierbij voorop. Werknemers ervaren tijdens meditaties de weldaad van een geleide meditatie.

In Company trainingen
Bevallen de introductie workshops? Dan kan ‘mediteren op het werk’ op een vaste dag en op een vast tijdstip worden aangeboden. ‘Mediteren op het werk’ gaat goed samen met een aansluitende ‘stiltewandeling’.
Ik bied de mogelijkheid aan om voor bedrijven ‘In Company Trainingen Mediteren’ te verzorgen.

Informatie - offerte - kostenopgave
Voor wie de positieve effecten van meditatie op het werk wil ervaren kan hiervoor bij mij terecht. Maak vrijblijvend een oriënterende afspraak. In overleg kunnen we samen nagaan welk aanbod / programma het best voor uw bedrijf en uw medewerkers geschikt is en wordt een vrijblijvende offerte uitgebracht.

Peter Winteraeken, tel: 0475-484833 | 06-80040175 | peter@peterwinteraeken.nl